Všestranný pomocník a dobrý sluha v kuchyni – OCET

V každé kuchyni se najde potravinová spížka, která obsahuje přísady, které v ni nesmějí chybět. Mají ji doma všichni a jejich obsah, se z větší části nijak neliší. Jednou základní a prakticky i nepostradatelnou součástí této spížky je i potravinový líh, známý jako oceta.

K čemu ocet v kuchyni nejvíce používáme? Z konzumního hlediska je to obzvláště:


1.     Jako ochucovadlo (do polévky, omáčky, …)


2.     Na zavařování (okurky, čalamády, …)


3.      Jako samostatnou přílohu (tlačenky)

Ocet bohatě dochutí a ozvláštní jídla s luštěninami, zeleninou a tekutá jídla. Není to, ale jeho výsadou, jenom dobře chutnat a vylepšovat chuť daného jídla. Dokáže toho mnohem více, dokonce je užitečný do takové míry, že nejenže usnadní naši práci, ale jeho výsledky jsou patrné na první pohled.

OCET JAKO ČISTÍCÍ PROSTŘEDEK NA VŠECHNO

Tento zázrak, využijte i jako přípravek na čistění při úklidu. Dokonale si umí poradit se všemi špinavými místy.


·        Vodní kámen – pokud nanesete na baterii, na její okolí a umyvadlo ocet, necháte ho půl hodiny působit a pak projdete houbičkou, uvidíte ten patrný rozdíl. Nakonec stačí jenom opláchnout teplou vodou a máte krásně vyleštěný dřez. Pokud máte vodní kámen i na skleničkách, nebo nerezovým nádobí, naplňte je horkou vodou s octem a nechte působit. Pak budou vypadat jako nové!


·        Pohlcovač pachů – ocet funguje jako pohlcovač všeho zápachu. Jestli jste zavinili připálení jídla na sporáku, nebo v troubě, stačí ho nalít do misky a položit ji někam do prostoru. Jeho výpary všechen smrad pohltí a zbaví váš dům nepříjemného zápachu.


·        Ochrana proti škůdcům – ať už bydlíte v domě, nebo v panelovým bytě, jistě jste už nejednou zaznamenali příchod mravenců, nebo nějakých brouků ve vaší kuchyni. Není to proto, že málo uklízíte, ale tito mrňouskové se k nám běžně dostávají přes různé škáry. Pokud jste si všimli jejích příchod, naplňte nádobku ostřikovače vodou a octem 1:1 a pravidelně stříkejte na místa odkud vylézají. Brzy je to odežene!

Ocet má mnoho využití, kvasný můžete využít i v dalších případech, kde je vidět, že jeho použití je nesmírně všestranné a nápomocné. Jak ještě použít tuto tekutinu, aby vám byla přínosem k dalším věcem?


1.     PRAČKA – pokud nalijete do bubnu pračky jednu celou láhev octu a pustíte ji prát na 90°, docílíte tak jejímu dokonalému vyčistění. Odstraní se vodní kámen, zápach a zbytky prášku, váš buben bude krásně čistý a vyleštěný.


2.     BODNUTÍ VOSOU – i tady se může náramně hodit, když ho máte doma po ruce. Na postižené místo si uděláte zábal z octu a rána se vám díky této kyselině rychleji a snadněji zahojí.


3.      BAZÉN – už jste zkoušeli na čistění bazénu kde co a pořád nevíte, jak tomu pomoci? Nalijte po celém jeho obvodě ocet (několik lahví) a nechte působit, alespoň hodinu.

Důležité: nedělejte to pokud na bazén svítí přímé slunko, ocet by se vypařil a výsledek by jste těžko hledali.

Všestranný pomocník a dobrý sluha v kuchyni – OCET
Ohodnoťte příspěvek

Categories: Výrobky